اهمیت تغذیه سالمندان و اصول یک رژیم غذایی مناسب | سالمندان

مجموعه: دوران سالمندی

اهمیت تغذیه سالمندان و اصول یه رژیم غذایی مناسب

 

تغذیه سالمندان

تغذیه سالمندان، یکی از مسائل مهمه، با افزایش سن، نیاز اونا به انرژی کم شده و تمایل به مصرف غذا کمتر میشه. در این حال اگه انتخاب غذا درست انجام نشه، اندازه دریافت مواد مغذی لازم در اونا پایین تر از حد مطلوب هستش. در این بحث به بررسی تغذیه سالمندان و هم نیازای اونا می پردازیم.

 تغذیه در سالمندان

پیرشدن و سالخوردگی با کم شدن کم کم فعالیتای فیزیکی و افزایش بیماریهای طولانی همراه می شه و انگار بهبود تغذیه تا حد زیادی میتونه از این مشکلات پیشگیری کنه و یا اونا رو تخفیف بده. به خاطر همین یکی از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه سالمندانه.

با افزایش سن، نیاز سالمندان به انرژی کم شده و تمایل به مصرف غذا کمتر می شه. در این حال اگه انتخاب غذا درست انجام نشه، اندازه دریافت مواد مغذی لازم در اونا پایین تر از حد مطلوب هستش.

 

اهمیت تغذیه سالمندان

توجه به تغذیه سالمندان به دلیل تغییر نیازای تغذیه مهمه. رعایت اصول تغذیه درست سالمندان دلیل می شه فرد سالای عمر خود رو با سلامت و نشاط و راحتی بیشتری طی کنه و کمتر در برابر بیماریای شایع مثل فشار خون بالا، چربی خون بالا، دیابت و پوکی استخون قرار بگیره.

 

تغذیه سالمندان و عادات غذایی مطلوب و درست در پیشگیری از این بیماریا مؤثره، در نتیجه اگه اصول تغذیه سالمندان رعایت شه کمتر در خطر دچار شدن به شکلای جور واجور مریضی ها قرار می گیرن و این خود منتهی به بهتر شدن کیفیت زندگی اونا می شه.

 

عوامل مؤثر در ایجاد مشکلات تغذیه سالمندانن:

مشکلات روحی و روانی می تونه در تغذیه سالمندان اثر داشته باشه

 

 ـ عوامل جسمی موثر در تغذیه سالمندان: مانند کاهش کل انرژی لازم، بیماریهای طولانی، بی اشتهایی، تغییر حس چشایی، خرابی دندانا، بی تحرکی، ناتوانی جسمی ، مشکلات گوارشی، تداخلات دارویی و یا تداخل غذا و داروها

 

 ـ تاثیر مشکلات روحی و روانی در نوع تغذیه سالمندان: افسردگی، تنهایی، از دست دادن همسر

 

ـ از عوامل موثر در انتخاب نوع تغذیه سالمندان مشکلات اقتصادیه: درآمد کم، کمبود امکانات واسه جفت و جور و طبخ غذای مناسب و زندگی در آسایشگاه

 

وضعیت تغذیه سالمندان:

یکی از چند تا نکته مهم در تغذیه سالمندان مصرف فراوون مایعاته

 

• مصرف شیر و لبنیات در هر روز.

 

• به کار گیری نور خورشید ( نیم ساعت روزانه ) واسه تامین ویتامینD

 

• در سالمندانی که دندون مصنوعی دارن و قادر به جویدن غذا نیستن به کار گیری غذاهایی مانند ( برنج نرم به صورت کته، گوشتای نازک قیمه ای آب پز و نرم، سیب زمینی پخته و پوره شده، مرغ پخته با آب اون، شیر، ماست، پنیر، تخم مرغ پخته، سبزیجات پخته، میوه و آب میوه تازه وغلات لازمه.

 

• مصرف مایعات فراوون ۶-۸ لیوان روزانه مخصوصا وقتی ازفیبرها استفاده میکنین شیر، چای، قهوه، سوپ و بستنی خوبه در صورت داشتن بی خوابی از دادن چای و قهوه قبل از خواب دوری کنین و مصرف یه لیوان شیر ولرم خوبه.

 

• سالمندان از نوشیدن آب بعد از ساعت ۸ شب خوداری کنین.

 

• تا ۲ ساعت بعد غذا چای نخورین و در صورت امکان از لیموترش تازه واسه جذب بهتر غذا استفاده شه.

 

• واسه کاهش کلسترول خون روزانه یک تا دو عدد سیب بخورین.

 

• مصرف مایعات کافی ومواد پرفیبر( نون سبوس دار، گلابی آلو، زردالو و سبزیجات مثل اسفناج و سبزی خوردن ) واسه درمان یبوست خوبه. یبوست یکی از شایع ترین بیماریای عصر حاضره. از نظر پزشکی دفع مدفوع سخت، ناکامل یا با تعداد کم همه به معنی یبوسته.

 

شناخت درست از نیازای تغذیه سالمندان اهمیت خاص ای داره

 

• کاهش مصرف نوشابه های گازدار و کافئین دار.

 

• تخم مرغ یه روز درمیون استفاده و در صورت کلسترول بالا اصلا مصرف نشه. تخم مرغ رو به صورت نیمرو مصرف نکنین.

 

• میوه های غنی از ویتامینای Cو Aرا زیاد استفاده کنین.

 

• تعداد وعده های غذایی رو زیاد کنین ولی درهر وعده حجم غذای کمتری بخورین.

 

•  غذاهای چرب و شیرین رو محدود کنن.

 

• کاهش مصرف سبزیجات نفاخ مانند گل کلم و کلم.

 

• غذاهای دودی و کنسرو شده مصرف نکنین.

 

• گوشتهای کم چرب مثل ماهی، گوشت گوساله تازه، فیله ران و سردست، مرغ بدون پوست خوبه ازگوشت قرمز کمتر استفاده شه.

 

• غذاهای چرب سرخ شده، حبوبات نپخته، سبزیهای نفاخ، پیاز، شلغم، تربچه، کلم، تخم مرغ نیمرو و سسا رو مصرف نکنین.

 

• پودرفندق و بادام رو به حریرها اضافه کنین چون منیزیم داره.

 

• اگه سالمندی فشارخون داره از غذای کم نمک استفاده کنه.

 

• همیشه در وعده های غذایی غذای سنگین رو در ناهار مصرف کنه.

 

• به دلیل کاهش ذخیره پروتئین در سالمندان ۱۶ درصد انرژی روزانه اونا ازپروتئین باشه.

 

• ۵۵-۶۰ درصد کالری از کربوهیدرات تامین شه.

 

• چربیا بیشتر از ۲۰-۲۵ درصد در رژیم غذای سن و سال دار نشه.

 

• مصرف مولتی ویتامین هرروز خوبه.

 

• در سالمندانی که پوکی استخون دارن روزانه ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم و ۸۰۰-۱۰۰۰ واحد ویتامین Dبرای افراد بالای ۵۰ سال در رژیم غذایی سالمندان پیشنهاد می شه.

 

• در برنامه غذایی سن و سال دار گیاهخوار بادام، فندق، سبزیهای برگ سبز، پونه خشک، زیره، لوبیا، نخود، برگ مو، واسه تامین کلسیم و مصرف شکلای جور واجور ماهی، مرکبات، ویتامین Cبرای جذب بهتر کلسیم و نور خورشید واسه تامین ویتامین Dلازمه.

 

• سالمندان رو به خوردن مواد مغذی (آجیلا، روغن زیتون، غلات سبوس دار مانند (برنج قهوه ای، نون گندم سبوس دار، جو دو سرمیوه های تازه و سبزیجات، پروتئین غنی از حبوبات، حبوبات، گوشت و اجناس لبنی) تشویق کنین.

 

غلات سبوس دار منبع بسیار خوبی از روی، فولات، کلسیم، ویتامین Eو ویتامین B12می باشه. با خوردن این مواد تموم ویتامینا و مواد معدنی لازم سالمندان تامین می شه.

 

• ورزش در دوران سالمندی فراموش نشه. ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی ( پیاده روی، بالا رفتن از پله ) یا۳۰ دقیقه شنا و راه رفتن سریع و یا حتی ۲۰ دقیقه پیاده روی در هوای آزاد باعث نشاط سن و سال دار می شه.

 

• به عادات غذایی اونا احترام بذارین و هرمشکلی رو دوستانه حل کنین.

 

• اگه بابابزرگ، مادربزرگ یا سالمندی دارین که تنها زندگی می کنه اونا رو در جمع خود آورده و به وعده های غذایی که جفت و جور کردین مهمون کنین. سالمندان با فرزندان اشتهای بهتری پیدا می کنن.

 

ویتامینا و مواد معدنی لازم در تغذیه سالمندان:

در انتخاب نوع تغذیه سالمندان باید به بیماریهای اونا هم توجه کرد

 

جذب کلسیم و ویتامین D بدن با افزایش سن کم میشه که خود اثر داغون کننده ای بر سلامت استخون ها داره و دلیل افزایش احتمال شکستگیای استخوانی می شه. پس با افزایش سن نیاز بدن به مصرف منابع غنی کلسیم (مانند شیر و لبنیات) و تأمین ویتامین D (به کار گیری نور آفتاب) زیاد می شه.

 

قرار گرفتن به مدت طولانی تر در برابر نور مستقیم خورشید و مصرف جگر و روغن کبد ماهی واسه تأمین ویتامین D پیشنهاد می شه. بر این پایه پیشنهاد می شه زنان بالای ۵۰ سالی که تحت درمان با استروژن نیستن و هم اینکه همه بزرگسالان بالای ۶۵ سال ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم در روز مکمل دارویی کلسیم مصرف کنن. شیر و لبنیات از منابع غنی کلسیم هستن.

 

در بعضی افراد، به خصوص سالمندان به دلیل ایجاد ناراحتی معده به وجود اومده به وسیله مصرف شیر تازه، مصرف بقیه غذاهای غنی از کلسیم از جمله ماست و پنیر به عنوان جانشین شیر پیشنهاد می شه. هم اینکه شیر بدون لاکتوز که تازگیاً در کشور تولید شده، جهت مصرف آدمایی که دستگاه گوارش اونا قادر به تحمل شیر معمولی نیس پیشنهاد می شه.

 

با افزایش سن توانایی جذب ویتامین B12 بدن حتی در آدمایی که کارکرد عصبی طبیعی دارن کم میشه. گوشت قرمز، ماهی و تخم مرغ از منابع ویتامین B12 هستن.

 

کم خونی فقر آهن در سالمندان نسبت به افراد دیگه گسترش کمتری داره اما در آدمایی که غذاهای کم انرژی مصرف می کنن شایعه. نیاز مردان و زنان سن و سال دار به آهن یه جوره و اندازه پیشنهاد شده روزانه به صورت میانگین ۷ میلی گرمه. زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، حبوبات و سبزیای برگ سبز تیره مانند جعفری، برگ چغندر، گشنیز و بخشای تیره برگ از منابع آهن هستن.

 

جگر، گوشت، حبوبات و غلات و مغزها (پسته، بادام، گردو، فندق) از منابع غذایی شامل روی هستن. بعضی از علایم کمبود روی مثل علایمیه که در حالت عادی همزمان با سالمندی بروز می کنه مانند کاهش حس چشایی و التهاب پوست.

 

نکته کلی در مورد تغذیه سالمندان:

بهترین راه واسه رسیدن و حفظ یه وزن مناسب و ایده آل در حالی که سن شما بالاتر میره، دریافت کالری کمتر نسبت به وقتیه که شما جوون تر بودین و اطمینان از اینکه بیشتر چیزی که شما می خورید مغذیه و چربی و قند کمی هم داره. از چربیای اشباع و ترانس دوری کنین.

 

به خاطر همین شناخت درست از نیازای تغذیه سالمندان اهمیت خاص داره. نیازای تغذیه ای سالمندان رو میشه در انرژی، پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، مایعات، و فیبر غذایی دسته بندی کرد.

 

foodregime.com



.

منبع :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *